De Satiricus Uitgeverij

De Satiricus Uitgeverij

Indipendenza heeft ook een eigen uitgeverijtje: De Satiricus Uitgeverij

We geloven in Slow literature en willen boeken aanbieden van eigen bodem, waar geen concessies aan ‘de markt’ zijn gedaan en die complete vrijheid geven aan de auteur. Dat betekent: weinig boeken uitgeven, en alleen als we het echt bijzonder en eigenzinnig vinden. De boeken die we uitbrengen, zijn verzorgde titels waar uitgever en schrijver voor honderd procent achter staan.

Belangrijkste kenmerk van boeken die bij De Satiricus Uitgeverij worden uitgegeven, is dat ze eigenwijs en grappig zijn. Er zijn genoeg bloedserieuze boeken van afstandelijke schrijvers. Het is tijd dat de persoonlijkheid en de lichtvoetigheid terugkeren in de literatuur.

Ons eerste boek is in 2014 uitgegeven en heet Het Antitoerismeboekje (isbn 9789402121377). Nadat de boekenmarkt jarenlang overstelpt werd met literaire thrillers was het belangrijk dat er ook een keer een literaire komedie uitgegeven werd. Dat is dit boek. De schrijfstijl bevat invloeden van humoristisch schrijvers als Raymond Queneau en Nikolaj Gogol. Je kunt het boek direct kopen via Bol.com (klik op de cover), Bruna, Amazon, Boekhandel Almelo en Hebban.nl. 

antitoerismeboekje-cover

Is het een komedie? Is het een roman? Of een reisverhaal? Of een fantasierijke satire? Het Antitoerismeboekje is overstijgt alle genres: het is een swingende literaire komedie. Eindelijk een boek waar je naar hartelust om mag lachen! In deze satire op reizen maakt een groep van zes prijswinnaars een busreis door Europa. Pia, Marcel, Bill, Rosa, Otto, Ella en Grygorz, de chauffeur van de bus, staan onder leiding van Lars. Allen staan op een kruispunt in hun leven. De reis zal ze op dat kruispunt een essentieel duwtje geven.

Het tweede boek, in 2015 uitgegeven, heet Het lef van Altman (isbn 9789402123777). Dit zijn filmessays door mijzelf geschreven, uit de periode dat ik werkzaam was voor het Vlaamse filmmagazine Planeet Cinema. Te koop via onder andere Bol.com (klik op de cover), de Theaterboekwinkel, Amazon, Noordhoff Campuz en De Reyghere.

  lef_van_altman_cover

Bestaat er zoiets als een Japanse komedie? Zijn films aan het veranderen in documentaires? Kun je lekker eten op het Food Film Festival? Zijn architectuur en filmfestivals een goede combinatie? Wat staat er op het filmmenu van de Chinese filmbezoeker? In dit boek staan reviews, filmfestivalverslagen en essays. Van Enfants du Paradis tot modern Grieks absurdisme, van films over huurmoordenaars tot het verborgen meesterwerk van Orson Welles. Luchtige schrijfstijl, eigenwijze meningen, interessante vraagstukken. Inclusief alle edities van Camera Obscura, waarbij in iedere aflevering drie onontdekte pareltjes van de filmgeschiedenis worden afgestoft.

Voorlopig hebben we nog geen nieuwe publicatie klaarstaan, maar hopelijk, als alles meezit, kunnen we in 2019 onze derde titel presenteren.