Longreads over cultuur - elke maand een nieuwe longread
Indipendenza

Over ons

Wat is Indipendenza?

Indipendenza bestaat sinds 2010 en is een onafhankelijk cultureel webzine. Ik ben de website begonnen uit teleurstelling hoe weinig en hoe saai er in kranten en bladen over kunst, literatuur, film, geschiedenis wordt geschreven. Het kan volgens mij ook een stuk lichtvoetiger, toegankelijker en smaakvoller.

Hierbij twee taglines waar ik niet uit kan kiezen die uitdrukken wat Indipendenza wil: We schrijven over verhalen waarvan je niet wist dat je ze wilde lezen. En: De kruimels van andere media zijn hele broden voor Indipendenza.

Wie zit er achter Indipendenza?

Dat ben ik, schrijver en webredacteur Bob van der Sterre. Het is nagenoeg een soloproject maar ik werk zeker niet helemaal alleen. Ik krijg adviezen, steun, redactionele tips en soms ook bijdragen van anderen.

Wat doet Indipendenza?

De ene maand plaats ik op Indipendenza een longread over cultuur, de andere maand geven we aandacht aan bijzondere literatuur die in het Nederlandse taalgebied is uitgegeven.

In 2018 is de website compleet herzien. Sindsdien plaats ik vrijwel elke maand een nieuw artikel. Ik wil een verhaal vertellen zoals ik dat wil vertellen en ik wil daarbij geen concessies doen. Vaak zijn het bewerkingen van artikelen die al elders zijn geplaatst. Artikelen die niet passen in de visies van commerciële magazines.

De artikelen zijn gratis. Ik heb een baan als redacteur en doe deze artikelen erbij – de website werkt ook wel als mijn online cv. Ik schrijf vooral omdat mijn brein daar gelukkig van wordt. Daarnaast heb ik een grote liefde voor cultuur die ik wil uitdragen.

Ik wil ook experimenteren in stijl en vorm. Dat kun je het beste doen als je onafhankelijk bent. Vandaar ook de naam van de website: het Italiaanse woord voor onafhankelijkheid. Het is niet altijd makkelijk om iets te verzinnen maar het lukt me gelukkig vrijwel elke maand.

Je kunt de website wel steunen door rond te kijken bij mijn eigen uitgeverij, De Satiricus Uitgeverij, of door een koffie te kopen:

Longreads? Wat zijn dat?

Longreads betekent in de kern: lang bezig zijn met een artikel. Goed research doen, schrijven met een prettige, rustige schrijfstijl, een goed verzorgd artikel produceren.

Ik streef naar duurzame teksten die wel wat jaren mee kunnen. Daarom begint ook ieder artikel met een vraag: dat maakt het concreet. Dat heb ik van YouTuber Vsauce. Die maakt zijn kennisvideo’s ook zo. ‘Aan de video’s kun je zien waar ik de afgelopen weken obsessief mee bezig ben geweest.’ Dat herken ik heel goed.

Bij Indipendenza staat Slow Journalism voorop. Je laten leiden door je eigen nieuwsgierigheid. Zoveel mogelijk gebruik te maken van eigen beeldmateriaal. De wil om altijd proberen mensen te spreken. En zinnig bronmateriaal vinden. Ik ben daarbij heel blij met de website dbnl.org.

Ik ben nog niet waar ik zijn wil met mijn longreads. Soms is het net iets te lastig om te combineren met een privéleven en een baan. Ik leer in elk geval van ieder artikel en daag mezelf uit telkens weer iets te verbeteren. Kleine stapjes.

Is dit een journalistiek blad over cultuur?

Indipendenza publiceert longreads over cultuur. Dat kunnen journalistieke achtergrondartikelen zijn, reportages en essays. In de essay-achtige stukken komen inderdaad wel eens meningen voor. Je hoeft geen provocerende columns of blogs te verwachten: dat is niet mijn stijl. Ik vertel wel graag in mijn eigen schrijfstijl.

Wat voor schrijfstijl heeft Indipendenza?

Ik heb altijd een losse, eenvoudige, lichtvoetige en persoonlijke stijl gehad. Ik probeer ingewikkelde woorden te mijden en vraag me altijd af of ik iets niet simpeler kan uitleggen. Meestal kan dat. Ik heb dat geleerd van de schrijvers Kurt Vonnegut en Karel van het Reve.

Wat schrijf je zoal over literatuur?

Ik schrijf stukken over minder bekende schrijvers. In die artikelen vertel ik een verhaal en laat ik veelal de schrijver zelf aan het woord. Het gaat om liefde voor literatuur – en die krijg je vooral door de literatuur zelf.

Wat is je cv?

  • Begonnen op mijn vijftiende als tijdschriftenbezorger. Je leert de vreemde telling van huisnummers in Amsterdam kennen bij het bezorgen van Libelles, Panorama’s en Elseviers.
  • Aan de slag bij een groot callcenter aan de Keizersgracht. Administratief werk bij het Vondelpark, pakjes inpakken in een postkamer in Amsterdam-West, toeristen fotograferen bij wassen beelden, pakjes inpakken bij een platenzaak. Ik studeerde ondertussen journalistiek en dus was de volgende stap hardcore journalistiek werk. Alsmaar op pad, mensen interviewen en artikelen schrijven met pittige deadlines. Van een lekkage in een kelder naar een persconferentie van de taxicentrale.
  • Interessant maar mijn liefde ligt niet bij nieuws, maar bij cultuur. Die liefde leidde me toch naar het boekenvak. Een vrolijke tijd met vrienden als collega’s.
  • Ondertussen begon ik te werken in de overheidscommunicatie. Via e-mails, telefoongesprekken legde ik uit wat de overheid voor burgers doet. Dankbaar werk. Met wat empathie kun je mensen soms enorm blij maken. Tegenwoordig doe ik dat als webredacteur. Hoe kun je met teksten en beeld mensen zo goed mogelijk informeren over wat de overheid doet? Een interessante vraag.
  • Creatief schrijven bleef op de achtergrond sluimeren. Ik schrijf artikelen voor diverse opdrachtgevers, zoals Planeet Cinema, Jegens & Tevens en InDeBioscoop. Rode draad: cultuur. Met passie schrijven over ijssalons, mooie lettertypen en filmfestivals. Iets nieuws is mijn eigen uitgeverijtje: De Satiricus Uitgeverij, intussen met twee publicaties, waaronder mijn eigen boek met filmessays.

Heb je ook een portfolio?

Jazeker. De artikelen:

En de publicaties waar ik aan heb meegewerkt:

Wil je voorbeelden van mijn werk in de overheidscommunicatie? Geen probleem: stuur een mail naar info [a] indipendenza.nl. Of zoek me op via LinkedIn.

Wat zijn meningen van anderen over jouw werk?

Perswoordvoerder Grom.it:
I really thank you for sending us the article, it’s very cool and, as far as I could read via Google Translate, it seems one of the best ever written about Grom (and we boast newspapers like The New York Times and Le Monde in our press review 😉 ).

Maurits van de Laar van Galerie Maurits van de Laar:
Ik heb je stuk meteen gelezen, leuk dat je de wisseling van perspectief en benadering bij de kunstenaars goed en op een natuurlijke manier beschrijft. Ik ga het direct delen op Facebook.

Hans Dewijngaert van Planeet Cinema en Schokkend Nieuws:
Bedankt voor de immer interessante rubriek Camera Obscura!

Kunstenaar Erik Pape:
Dank voor het mooie en sfeerrijke artikel in Jegens & Tevens.

Kunstenaar Karin van Pinxteren:
Wat een ontzettend mooi stuk, prachtig! Dankjewel voor het componeren, want zo kun je het wel noemen.

Curator en grafisch ontwerper Bertine Colson:
Dankjewel! Je hebt de tentoonstelling goed bekeken. Dat doet me goed.

Ruben Baart van festival FIBER:
Dank voor het mooie stuk! Boven verwachting dat je zo inhoudelijk het thema en bijbehorende kunstenaars tot leven wekt. Erg blij mee.

Casper Postmaa over het boek Florencia, huiskamer van de stad:
Het boek laat ook de clientèle aan het woord door middel van heel herkenbare en lichtvoetige stukjes van Van der Sterre en Vermij over de Carmiggelt-achtige gesprekken die zij in de zaak opvingen of zelf voerden.

Mariette Maaskant, Hoofd Communicatie Kunsthal Rotterdam, naar aanleiding van Sovjet-design:
Wat een ontzettend leuk artikel heb je geschreven. We gaan dit direct delen op onze social media kanalen.

Heb je leuke tips?

Eerst een shout-out naar onze vrienden. Bekijk de partners van Indipendenza: Indebioscoop.com (film), Zachte Waarheid (satire) en Jegensentevens.nl (kunst)!

Kijk ook eens bij Pandora Magazine, Tubelight, Designkwartier, Jaco Putker, Schokkend Nieuws, Erik Pape, Stephan Csikos, Atelier Nand van Dam, Galerie Helder, Kurzgesagt, Clarke and Dawe, The Satirist, Galerie Maurits van der Laar, Kees Koomen, Buurmen, Karin van Pinxteren, Ism projects, Stroom Den Haag.

Wil je interessante dingen lezen, horen en zien buiten Indipendenza? Lees dan de tips van Indipendenza.

Kan ik je een mailtje sturen?

Natuurlijk. Ik hou wel van feedback. Of gewoon een leuk mailtje krijgen (en sturen).

Stuur je bericht naar info [@] indipendenza.nl. Liever via Instagram? Dat kan ook.