Longreads over cultuur - elke maand een nieuwe longread
Indipendenza

Over ons

Wat is Indipendenza?

Indipendenza bestaat sinds 2010 en is een onafhankelijk cultureel webzine. Je vindt er met name artikelen over kunst, literatuur, eten en film. We schrijven over verhalen waarvan je niet wist dat je ze wilde lezen. De kruimels van andere media zijn hele broden voor Indipendenza. We doen dat in onze eigen losse, toegankelijke en lichtvoetige stijl.

Longreads dus?

Ja. We streven daarbij naar Slow Journalism. Dat betekent: goed inlezen, research, zorgvuldige schrijfstijl. Duurzame teksten die wel wat jaren mee kunnen in plaats van nieuws met een korte levenspanne. Bij Slow Journalism horen ook creatieve oplossingen. Maar ook je laten leiden door je eigen nieuwsgierigheid. En zoveel mogelijk gebruik te maken van eigen beeldmateriaal. En een wil om altijd proberen mensen te spreken. Of experts in te schakelen. Ook helpen zinnige video’s voor diepgang.

Wat doet Indipendenza?

De ene maand plaatsen we een journalistiek artikel over cultuur, de andere maand geven we aandacht aan bijzondere literatuur die in het Nederlandse taalgebied is uitgegeven. In 2018 is de website compleet herzien en hebben we voor deze nieuwe opzet gekozen. Helemaal gratis, omdat we graag interessante verhalen willen delen. Dat zijn artikelen die vaak niet passen in de beperkte visie van commerciële magazines.

Aan de andere kant vind je op Indipendenza om de maand een artikel over literatuur. Luchtige en interessante stukken over een bekend boek van een onbekende schrijver. Of een onbekend boek van een iets bekendere schrijver. Indipendenza heeft wel een mening maar wil die in zijn artikelen nooit opdringen aan de lezer. Vandaar dat we vooral veel de schrijver zelf aan het woord laten en via links de lezer altijd de gelegenheid geven om zelf te ontdekken.

We vragen geen tegenprestatie. Indipendenza heeft geen Patreon maar investeert hier eigen uren en eigen geld in. We hopen dat de lezer als tegenprestatie voor deze gratis artikelen ook eens wil rondkijken bij onze eigen uitgeverij, De Satiricus Uitgeverij. Kijk ook naar de testimonials onderaan deze pagina.

Wie maakt Indipendenza?

Bezielend leider van Indipendenza is schrijver en webredacteur Bob van der Sterre. Dat ben ik dus – schrijver dezes!

  • Begonnen op mijn vijftiende als tijdschriftenbezorger. Je leert de vreemde telling van huisnummers in Amsterdam kennen bij het bezorgen van Libelles, Panorama’s en Elseviers.
  • Aan de slag bij een groot callcenter aan de Keizersgracht. Administratief werk bij het Vondelpark, pakjes inpakken in een postkamer in Amsterdam-West, toeristen fotograferen bij wassen beelden, pakjes inpakken bij een platenzaak. Ik studeerde ondertussen journalistiek en dus was de volgende stap hardcore journalistiek werk. Alsmaar op pad, mensen interviewen en artikelen schrijven met pittige deadlines. Van een lekkage in een kelder naar een persconferentie van de taxicentrale.
  • Interessant maar mijn liefde ligt niet bij nieuws, maar bij cultuur. Die liefde leidde me toch naar het boekenvak. Een vrolijke tijd met vrienden als collega’s.
  • Ondertussen begon ik te werken in de overheidscommunicatie. Via e-mails, telefoongesprekken legde ik uit wat de overheid voor burgers doet. Dankbaar werk. Met wat empathie kun je mensen soms enorm blij maken. Tegenwoordig doe ik dat als webredacteur. Hoe kun je met teksten en beeld mensen zo goed mogelijk informeren over wat de overheid doet? Een interessante vraag.
  • Creatief schrijven bleef op de achtergrond sluimeren. Ik schrijf artikelen voor diverse opdrachtgevers, zoals Planeet Cinema, Jegens & Tevens en InDeBioscoop. Rode draad: cultuur. Met passie schrijven over ijssalons, mooie lettertypen en filmfestivals. Een noviteit is mijn eigen uitgeverijtje: De Satiricus Uitgeverij, intussen met twee publicaties, waaronder mijn eigen boek met filmessays.
  • Dus zoek je iemand voor creatief schrijfwerk: stuur een mail naar info [at] indipendenza en we kunnen kijken hoe we kunnen samenwerken.

Wat is het e-mailadres van Indipendenza?

info [@] indipendenza.nl.

Heb je leuke links?

Eerst een shout-out naar onze vrienden. Bekijk de partners van Indipendenza: Indebioscoop.com (film), Zachte Waarheid (satire) en Jegensentevens.nl (kunst)!

Kijk ook eens bij Pandora Magazine, Tubelight, Designkwartier, Jaco Putker, Schokkend Nieuws, Erik Pape, Stephan Csikos, Atelier Nand van Dam, Galerie Helder, Kurzgesagt, Clarke and Dawe, The Satirist, Galerie Maurits van der Laar, Kees Koomen, Buurmen, Karin van Pinxteren, Ism projects, Stroom Den Haag.

Wil je interessante dingen lezen, horen en zien buiten Indipendenza? Lees dan de tips van Indipendenza.

Tot slot mijn portfolio met artikelen op andere websites:

Wil je voorbeelden van mijn werk in de overheidscommunicatie? Geen probleem: stuur een mail naar info [a] indipendenza.nl. Of zoek me op via LinkedIn.

Aan welke publicaties heb je meegewerkt?

Wat zijn meningen van anderen?

Perswoordvoerder Grom.it:
I really thank you for sending us the article, it’s very cool and, as far as I could read via Google Translate, it seems one of the best ever written about Grom (and we boast newspapers like The New York Times and Le Monde in our press review 😉 ).

Maurits van de Laar van Galerie Maurits van de Laar:
Ik heb je stuk meteen gelezen, leuk dat je de wisseling van perspectief en benadering bij de kunstenaars goed en op een natuurlijke manier beschrijft. Ik ga het direct delen op Facebook.

Hans Dewijngaert van Planeet Cinema en Schokkend Nieuws:
Bedankt voor de immer interessante rubriek Camera Obscura!

Kunstenaar Erik Pape:
Dank voor het mooie en sfeerrijke artikel in Jegens & Tevens.

Kunstenaar Karin van Pinxteren:
Wat een ontzettend mooi stuk, prachtig! Dankjewel voor het componeren, want zo kun je het wel noemen.

Curator en grafisch ontwerper Bertine Colson:
Dankjewel! Je hebt de tentoonstelling goed bekeken. Dat doet me goed.

Ruben Baart van festival FIBER:
Dank voor het mooie stuk! Boven verwachting dat je zo inhoudelijk het thema en bijbehorende kunstenaars tot leven wekt. Erg blij mee.

Mariette Maaskant, Hoofd Communicatie Kunsthal Rotterdam, naar aanleiding van Sovjet-design:
Wat een ontzettend leuk artikel heb je geschreven. We gaan dit direct delen op onze social media kanalen.

Casper Postmaa over het boek Florencia, huiskamer van de stad:
Het boek laat ook de clientèle aan het woord door middel van heel herkenbare en lichtvoetige stukjes van Van der Sterre en Vermij over de Carmiggelt-achtige gesprekken die zij in de zaak opvingen of zelf voerden.